Cursussen

Wanneer kies je voor een cursus:

Heb je al wel wat naaiervaring, kun je lezen en schrijven met je machine maar wil je een stapje hoger en veel meer leren over professioneel werken en verdiepen in allerlei naaitechnieken en/of patroontekenen?

Wil je tevens liever op een wat rustiger tempo aan de slag zonder of met weinig huiswerk (afhankelijk van eigen wensen) en hoef je niet persé allround te worden?

Dan kun je het beste een cursus volgen. Bij de cursussen volgen we een vast programma klassikaal, het is dus in principe niet mogelijk om in je eigen tempo aan de slag te gaan. Je hebt bij de cursussen ook geen examen en minimaal huiswerk, ook afhankelijk van je eigen wensen.

Indien je liever op je eigen tempo werkt, niet vies bent van huiswerk en allround wil worden, kun je beter een opleiding gaan volgen.

Heb je nog geen naaiervaring, kun je het beste eerst even op naailes komen. Voor deze cursussen zijn er geen specifieke vooropleidingseisen vereist.

Wil je je uiteindelijk toch nog verder ontwikkelen één van de opleidingen gaan doen, dan heb je niet voor niet gewerkt, je werk wat je bij de cursussen hebt gemaakt kun je meenemen naar de opleidingen.

Onze cursussen vallen onder de CRKBO-registratie:

De volgende cursussen worden gegeven:

Overzicht cursussen:

Kun je al lezen en schrijven met je machine maar zou je je graag meer willen verdiepen in diverse naaitechnieken. Zodat je ook weet wat je moet doen en niet meer afhankelijk bent van de omschrijving van het naaipatroon?

Zou je daarnaast wel een mooi naslagwerk willen hiervan op A4 formaat, zodat je hier nog naar terug kan kijken als je het nodig hebt?

Denk dan eens aan de cursus Kleermakerspraktijk:

Kleermakerspraktijktechnieken

Cursus Kleermakerspraktijk deel 1 & 2:

Hierbij ga je in 9 dagen per jaar in 2 jaar tijd klassikaal ongeveer 60 kleermakerstechnieken maken, dus ongeveer 30 per jaar. Per jaar wisselt het programma, bij start van een even jaar doen we deel 1, bij start van een oneven jaar doen we deel 2 van de cursus. Per jaar kan het dus wisselen bij wie je in de groep zit.

In principe is er geen huiswerk omdat alles in de les wordt afgewerkt, mocht dit een keer niet haalbaar zijn tijdens de les, dan mag je het thuis afmaken.

Je maakt een mooi naslagwerk van 3 ordners vol A4 formaat aan werkstukken.

De technieken voor de kleermakerspraktijk 1 & 2 zijn o.a.:

Zak in zijnaad,insteekzak, damesrits inzetten, gewone rits inzetten, blinde rits inzetten, blindemantelsluiting, cirkelrokzoom, blinde zoom, schuine lus, envelopzakken, polosluiting met opgezet boordje, gepassepoilleerde zakken, gepassepoilleerde knoopsgaten, dubbel gepassepoilleerde zak met klep, mouwsplit dames, tricotboordje op voorpand met aangeknipt beleg, kraag en staander, polosluitingen, knoopsgat maken, knoop aanzetten, taillebanden opzetten, voeringrokje met driehoekje, reverskraag, sjawlkraag, voering op lijst,ingezette mouw, mouwsnor inzetten, schoudervulling op maat maken en inzetten, gulpsluiting heren, pantalonachterzak met klep, mouwsplit dames & heren, rimpelen, tricot naden, dubbele envelopzak, kant verwerken, blazerzak, rondingen afbiezen, schuine hoek, roksplit, mantelsplit, diverse naadafwerkingen, schaalrokje met tailleband op vorm, borstzak, blinde blousesluiting en nog veel anderen technieken.

Voor filmpje via Instagram, klik op “Naaitechnieken”:

Kun je al lezen en schrijven met je naaimachine èn weet je tevens al hoe de diverse naaitechnieken zoals een gulprits en zakken in elkaar gezet moeten worden?

En wil je je nu wel eens je eigen patronen kunnen maken? Om bijvoorbeeld zelf te kunnen ontwerpen en/of zodat je kleding beter past? En wil je ook leren hoe dat je kant en klare patronen kunt aanpassen op jouw maten? Denk dan eens aan de cursus patroontekenen:

Cursus Patroontekenen Dames 1:

Leren patroontekenen


Hierbij ga je, in 9 ochtenden per jaar alle basispatronen op je eigen maat tekenen. We tekenen de basispatronen op 1/4 schaal tijdens de les. Je kunt de uitleg goed zien op het digibord. Om te kunnen tekenen op 1/4 schaal krijg je een metermaatje, dat is een speciaal liniaaltje. Voor het tekenen van de modellen gebruiken we het Costumière-boek. Dit is een map vol met basispatronen als bovenlijfje, broek, rokken, mouwen etc.
Deze cursus is net zo professioneel maar in een rustiger tempo en met weinig teken/naai-huiswerk. Je wordt geacht je basispatroon rok/broek & bovenlijf met mouwen op werkelijke maten thuis te tekenen en te naaien.

Van deze basispatronen van de rok/broek en bovenlijfje ga je ook een toile naaien, dat is een proefmodel in pitjeskatoen. Deze worden dan doorgepast tot ze passen als een tweede huid.

Houdt rekening met ongeveer 3-5 uur aan huiswerk per maand.

Voor filmpje op instagram met uitleg over o.a. het boek: zie “Patroontekenen”

(let op! tijden en dagen zijn gewijzigd):

Als deze patronen in orde zijn kun je ze zelf gaan aanpassen naar je eigen design! Hoe? Dat wordt geleerd in de vervolgcursus, deel 2.

Cursus Patroontekenen Dames 2:

Nadat je de basis hebt afgerond leer je, in 9 middagen per jaar, nog meer om je basispatronen aan te passen naar jouw design. Je leert over coupeverwerking, verbreding & verdieping, kragen, zakken etc. tekenen. Kortom alles zodat je zelf ook kan gaan ontwerpen met je basispatronen. Per middag wordt een nieuw thema besproken over hoe je dan je nou eigenlijk je patroon echt kunt aanpassen. Daarna volgt de praktijk: een uitwerking van deze theorie op 1/4 schaal. Ook deze wordt op het digibord getekend, waardoor je het goed kunt zien. In deze vervolgcursus leer je ook om bestaande patronen aan te kunnen passen naar jouw maten, dit wordt nooit hetzelfde als het tekenen van je eigen patronen op maat, maar is soms toch fijn om te weten!

Zelf gaan ontwerpen

Eventueel kun je de praktijk vervolgens thuis ook gaan maken zodat je al meteen begint met het ontwerpen en maken van je eigen patronen! Dit is niet verplicht, er is in principe geen verplicht huiswerk.

Wanneer: De cursussen starten altijd per september:

 • Kleermakerspraktijk 1 & 2: maandag 1x per maand (totaal 9x) van 9.00 – 15.15u.
 • Patroontekenen 1: maandagochtend 1x per maand (totaal 9x) van 9.00 – 12.00u
 • Patroontekenen 2: maandagmiddag 1x per maand (totaal 9x) van 13.00 – 15.30u

Kosten:

 • Kleermakerspraktijkcursus 1 & 2:
  • 75,- per dag per maand, totaal 9 dagen.
  • Betaling is in 1 keer voor het hele jaar vooruit. Exclusief Kleermakerspraktijkboek (65,-) en materiaalkosten (stof en fournituren, per aankoop verschillend).
 • Cursus patroontekenen 1 (dames):
  • 37,50 per ochtend per maand, totaal 9 ochtenden.
  • Betaling is in 1 keer voor het hele jaar vooruit. Exclusief Costumièreboek (55,-) en materiaalkosten (toile-stof).
 • Cursus patroontekenen 2 (dames):
  • 37,50 per middag per maand, totaal 9 middagen.
  • Betaling is in 1 keer voor het hele jaar vooruit. Exclusief EHBO-boek (Eerste Hulp Bij Ontwerpen 60,-) evt. materiaalkosten (naar eigen wens).