Opleidingen

Heb je al naaiervaring, kun je lezen en schrijven met je machine en wil je je verder gaan ontwikkelen hierin? En wil je tevens het complete plaatje gaan leren, echt een allrounder worden, dus inclusief patroontekenen en praktijkwerkstukken? Denk er dan eens aan om een opleiding te volgen. De opleidingen zijn erkende vak-opleidingen die gegeven worden door heel het land.

Onze opleidingen vallen onder de CRKBO-registratie:

Elke opleiding neemt ongeveer 1 jaar in beslag en kost ongeveer 8-10 uur aan huiswerk per week. Je kunt er tevens langer overdoen, afhankelijk van je eigen inzet. De opleidingen kunnen namelijk in je eigen tempo, in tegenstelling tot de cursussen, daar volgen we een programma klassikaal.

Na het voltooien kun je voor alle opleidingen landelijk examen doen (dit is niet verplicht). Het examenteam van Modevakschool Nationaal beoordeelt en erkent deze examens, die 2 x per jaar worden afgenomen, op een locatie centraal gelegen in het land.

De volgende opleidingen worden bij Modefabrique aangeboden:

Voor een overzicht van de exameneisen per opleiding, zie Modevakschool Nationaal.

Kleermakerspraktijk:

In deze opleiding leer je allerlei technieken zodat je een goede basis hebt om allerlei kledingstukken te kunnen maken. We werken vanuit het Kleermakerspraktijkboek met bijbehorende USB-stick voor patronen en foto’s die te gebruiken zijn als naslagwerk.

We werken met naai-technieken als: inzetten van diverse ritsen, zakken, kragen, binnenwerk van een colbert (pikeren) en nog veel meer.

Opleiding Kleermakerspraktijk
Deze foto is van een examenkandidaat van Opleiding Kleermakerspraktijk

Klik voor het volledige overzicht op de site van Modevakschool Nationaal / Kleermakerspraktijk. Je maakt een mooi naslagwerk van 3 ordners vol aan A4-formaat technieken.

Costumière:

Patroontekenen & praktijk. In deze opleiding leer je het complete Costumièreboek met alle basispatronen op je eigen maten te tekenen (alleen vrouwenpatronen). Denk aan rokken, broeken, basislijfje, diverse mouwen, diverse kragen, t-shirt etc.

We tekenen alles op 1/4 schaal en een paar basispatronen ook in het groot. Deze gaan we dan ook maken en doorpassen, zodat je goede basispatronen hebt waarop je verder kunt gaan ontwerpen.

Daarnaast krijg je ook de opdracht om diverse plaatjes te zoeken en deze uit te werken in een patroon. Ook moet je diverse kledingstukken maken.

We behandelen ook deel 1 van het Kinderpatroontekenboek, hier ga je ook tekeningen en opdrachten voor maken.

Opleiding Costumière
Deze foto is van een examenkandidaat van Opleiding Costumière

Klik voor het volledige overzicht van de opdrachten op de site van Modevakschool Nationaal/costumière.

Apperentie Coupeuse:

Patroontekenen & praktijk. Dit is een vervolgopleiding na de opleiding costumière. In de opleiding Apprentie Coupeuse behandelen we het herenvak en het maken van colberts en robes-manteaux.

Naast dat we deel 1 van het coupeuse-boek en volledig het herenboek behandelen, behandelen we ook deel twee van het kinderpatroontekenboek.

Opleiding Apperentie Coupeuse
Deze foto is van een examenkandidaat van
Opleiding Apperentie Coupeuse

Klik op de site van Modevakschool Nationaal/apperentie coupeuse voor het volledige overzicht van de opdrachten voor het examen.

Coupeuse:

Patroontekenen & praktijk. Deze opleiding is weer een vervolg op Apperentie Coupeuse. In deze opleiding leer je het tekenen van complexe kledingstukken zoals jasjes en mantels.

Je werkt bij deze opleiding niet meer uit een boek, je gaat zelf allerlei (complexere) kledingstukken vanuit plaatjes tekenen. Deze plaatjes mag je zelf bij elkaar zoeken. Daarnaast leer je ambachtelijke technieken zoals het pikeren/binnenwerk van een mantel.

Opleiding Coupeuse
Deze foto is van een examenkandidaat van Opleiding Coupeuse

Klik voor het volledige overzicht van de opdrachten op de site van Modevakschool Nationaal/coupeuse.

Haute Couture:

Patroontekenen & praktijk. Deze opleiding is de laatste in de rij bij Modefabrique en een vervolg op de opleiding Coupeuse. In deze opleiding leer je het tekenen van avond- en bruidskleding. Je werkt hierbij met het Haute Couture- boek.

Opleiding Haute Couture
Deze foto’s zijn van een examenkandidaat van de Opleiding Haute Couture

Klik voor het volledige overzicht aan opdrachten op de site van Modevakschool Nationaal/haute couture.

Mocht je hierna de laatste opleiding tot lerares willen volgen kan dat bij Modevakschool Nationaal in Schijndel.

Wil je je nu echt meer ontwikkelen naar ’the next level’ met naaien, patronen op eigen maat kunnen tekenen, in een naaiatelier gaan werken of opstarten of zelf een kledinglijn beginnen, meld je dan aan!

Wanneer:

De opleidingen zijn 1 x per maand van 9 – 15.00 uur. 1 jaar is 10 maanden. De opleiding is per september en per februari opzegbaar.

Je start òf met de opleiding Kleermakerspraktijk, òf met Costumière (indien je dat al via de cursus gedaan hebt of via een andere route). Alle overige opleidingen kun je daarna ook volgen. Het kan zijn dat de vervolgopleidingen op donderdag worden gegeven.

Kosten:

Alle opleidingen:

  • 100,- per maand, 10 dagen per jaar
  • Aantal uur huiswerk per week +/- 8-10 uur huiswerk per week.
  • Exclusief benodigde opleidingsboeken en materiaalkosten (per opleiding verschillend).
  • Exclusief examenkosten

Betaling van de opleidingen is per september en per januari en zijn per half jaar opzegbaar.